Selasa, September 14, 2010

panduan menggunakan photoshop

salam..
sy nak simpan panduan menggunakan 
photoshop nie coz sy buta menggunakan tools yg ade dlm 
photoshop.skrg nie sy baru nak cube2 buat header sndiri..


1. Move Tool
Tools ni gunanya untuk memindahkan gambar atau yang korang dah select,
2. Marquee Tool
Rectangular Marquee
tools nie gunanya untuk area selection berbentuk segi empat kat gambar.
Elliptical Marquee
tools nie gunanya untuk membuat area selection berbentuk lingkaran kat gambar.
Single Row Marquee
tools nie gunanya untuk membuat area selection satu baris kat gambar
Single Column Marquee
tools nie gunanya untuk membuat area selection untuk 1 column kat gambar
3. Lasoo Tool
Lasoo
Digunakan untuk membuat area selection dengan bentuk ikut suka hati.
Polygonal Lasoo
Digunakan untuk membuat area selection berbentuk poligon

Magnetic Lasoo

Digunakan untuk membuat area selection kat tepi² gambar
4. Quick Selection Tool
Tools nie digunakan untuk membuat area selection kat warna² yang sama.
5. Crop Tool
Tools ni digunakan untuk potong dan buang area tertentu dari image.
6. Slice Tool
Digunakan untuk membuat potongan² pada gambar.
Slice Select Tool
Digunakan untuk memilih potongan pada suatu gambar
7. Healing Brush, Patch, Color Replacement Tool
Patch Tool
digunakan untuk melukis pada area tertentu gambar dengan pattern. kiranya untuk baiki gambar
Healing Brush Tool
Digunakan untuk melukis gambar dengan pattern atau sample tertentu. gunakan untuk baiki gambar yang problem²
Color Replacement Tool
Digunakan untuk warnakan gambar dengan pattern warna tertentu.
8. Brush, Pencil Tool
Brush Tool
Digunakan untuk melukis gambar dengan berus
Pencil Tool
Digunakan untuk melukis gambar dengan pencil
9. Stamp Tool
Clone Stamp Tool
Digunakan untuk melukis gambar dengan sample gambar

Pattern Stamp Tool

Digunakan untuk melukis gambar dengan menggunakan pattern
10. History Brush Tool
History Brush Tool
digunakan untuk melukis gambar menggunakan ulang balik yang menjadi awal  pada gambar.
Art History Tool
digunakan untuk melukis gambar menggunakan history pada gambar menjadi asal balik.
11. Eraser Tool
Eraser
Digunakan untuk memadam pixel gambar dan mengembalikannya ke tempat.
Background Eraser
Digunakan untuk memadam area gambar menjadi transparent.

Magic Eraser

Digunakan untuk memadam area gambar yang ada warna yang serupa menjadi transparent dengan satu click jer.
12. Paint Bucket, Gradient Tool
Paint Bucket Tool
Digunakan untuk kalerkan area yang dipilih dengan warna foreground atau pattern.
Gradient Tool
Digunakan untuk kalerkan area yang dipilih 2 atau lebih warna.
13. Blur, Sharpen, Sharpen Tool
Blur Tool
digunakan untuk mengaburkan area tertentu pada gambar.

Sharpen Tool

digunakan untuk menajamkan area tertentu pada gambar.
Smudge Tool
digunakan untuk menggosok area tertentu pada gambar
14. Dodge, Burn, Sponge Tool
Dodge Tool
Digunakan untuk terangkan warna di area tertentu pada gambar
Burn Tool
Digunakan untuk gelapkan warna di area tertentu pada gambar
Sponge Tool
Digunakan untuk mengubah kelembutan di area tertentu pada gambar
15. Pen Tool
Digunakan untuk membuat path dengan lengkung² yang halus
Freeform Pen Tool
Digunakan untuk membuat path berbentuk bebas

Add Anchor Point Tool

Digunakan untuk menambah anchor point pada path
Delete Anchor Point Tool
Digunakan untuk menghapus anchor point tertentu pada path

Convert Point Tool

Digunakan untuk mengubah anchor dan direction point tertentu pada path
16. Type Tool
Untuk menaip apa jenis tulisan
Horizontal Type Tool
Digunakan untuk membuat tulisan secara horizontal

Vertical Type Tool

Digunakan untuk membuat tulisan secara vertical
Horizontal Type Mask Tool
Digunakan untuk membuat selection berbentuk tulisan secara horizontal
Vertical Type Mask Tool
Digunakan untuk membuat selection berbentuk tulisan secara vertical
17. Path Selection Tool
Digunakan untuk melakukan selection path

Direct Selection Tool

digunakan untuk mengubah anchor dan direction point dari path
18. Shape Tool Rectangle Tool
Digunakan untuk menggambar bentuk segi empat
Rounded Rectangle Tool
Digunakan untuk menggambar segi empat melengkung

Ellipse Tool

digunakan untuk menggambar ellipse
Polygon Tool
digunakan untuk menggambar polygon

Line Tool

digunakan untuk menggambar garis lurus

Custom Shape Tool

digunakan untuk menggambar bentuk tertentu dari daftar bentuk yang dapat dipilih pada option bar
19. Notes Tool
Digunakan untuk membuat catatan pada gambar
Audio AnnotationTool
Digunakan untuk membuat audio pada gambar
20. Eyedropper Tool
Digunakan untuk mengambil sample warna pada gambar untuk warna foreground
Color Sampler Tool
Digunakan untuk mengambil berbagai sample warna.
21. Hand Tool
Digunakan untuk mengerakkan image selection
22. Zoom Tool
Digunakan untuk memperbesar atau memperkecilkan gambar

credit to : melromeo


1 ulasan :

ekino berkata...

good info dear!