Khamis, November 11, 2010

untuk pengetahuan suami isteri..Hukum melakukan seks jika isteri sudah kering darah haid/nifas tapi masih belum mandi wajib.


Allah berfirman:"Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan(jgn bersetubuh dengan isteri kamu)dalam masa datang darah haid itu,dan jgnlah kamu hampiri mereka(untuk bersetubuh)sebelum mereka suci.kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu.Sesungguhnya Allah mengasihi orang2 yang banyak bertaubat dan mengasihi orang2 yang sentiasa mensucikan diri.

Al-Baqarah 2:222
Dalam ayat diatas,suami dilarang dari melalukan hubungan seks-yakni memasukkan penis ke dalam vagina-ketika isterinya sedang haid.ini berkuat kuasa dari saat isteri mula haid sehinggalah isterinya sudah bersuci.

para ilmuan berbeza pendapat dgn maksud bersuci dlm ayat di atas.ada yg berkata maksudnya isteri menyucikan vaginanya dari kesan darah selepas haid berhenti.ada yg berkata setelah isterinya mengambil wudhu.ada yg berkata setelah isterinya melalukan mandi wajib.

Jika pasangan suami isteri sebelum ini pernah melakukan hubungan seks setelah isteri berhenti haid namun belum mandi wajib,tidak ada apa2 hukuman kafarat yg dikenakan.jika mereka melakukannya kerana jahil,keliru atau terlupa mereka tidak berdosa.jika mereka mengetahui hukumnya dan tetap sengaja melakukannya,mereka akan berdosa.

3 ulasan :

nurayunni berkata...

bagus info nie...

nurul riza berkata...

@nurayunni
saya pown baru tahu jer..

hiro berkata...

perkongsian bgus.